Att man bör ha en hemförsäkring eller villaförsäkring håller nog de flesta med om. Det finns så mycket som kan hända och en sådan försäkring täcker också in väldigt många olika saker som kan hända dig, din familj och din bostad. Det man inte får glömma är att fritidshuset / sommarstugan behöver en egen försäkring.

Har du ett fritidshus är det nästan alltid en bra idé att skaffa en försäkring för detta. Det finns ganska mycket som kan hända, speciellt med tanke på att man normalt lämnar stället obevakat stora delar av året. Även om man tar sig tid att åka dit med jämna mellanrum finns det gott om tid för olyckor att inträffa eller annat som kan bli kostsamt.

Ett fritidshus / sommarstuga kan råka ut för allt från inbrott eller skadegörelse till brand och vattenskador. Det kan även tänkas att skador uppstår på grund av naturen, t ex översvämningar, träd som faller, stormskador etc. Vilda djur kan även tänkas göra skada om man har otur.

Med en fritidshusförsäkring får man ungefär samma skydd som när man har en villaförsäkring. Skillnaden är att några saker inte ingår (vilket är sådant som vanligen finns i en hemförsäkring som skyddar dig som person, t ex överfallsförsäkring) och några andra saker är tillagda som inte finns i vanliga fall. Det som läggs till är sådant som speciellt rör en sommarstuga men exakt vad kan skilja mellan försäkringsbolag.

Förutom att stugan eller huset är skyddat gäller försäkringen även för andra byggnader på tomten som båthus, gästhus och liknande. Även själva tomten eller eventuell trädgård räknas in i skyddet och även staket eller brygga. Saker som du förvarar i ditt fritidshus – allt från möbler till verktyg till övrig lös egendom är också försäkrade så att du kan få pengar ifall något händer.

Det är smart att vara försäkrad

En del kanske tycker att det inte är värt pengarna att försäkra sin fritidsbostad eller så glömmer de helt enkelt bort att man kan eller bör göra det. Det är dock en bra idé att skaffa en försäkring speciellt för sommarstugan. Den är mer utsatt än man kan tro.

Eftersom man ofta inte är där stora delar av året är den ett lätt mål för tjuvar. Ofta kan de ostört bryta sig in och sno med sig allt av värde. Speciellt ifall din sommarstuga ligger lite för sig själv. Byggnader som ligger lite ensligt är även lätta mål även för ligister som gillar att ha sönder saker bara för att det är skoj. Det är inte ovanligt med vattenskador på grund av frusna rör och liknande och eftersom man inte är där och tittar till huset tillräckligt ofta blir det då stående under långa perioder.

Ifall du har hyrt eller lånat något och förvarar det vid fritidshuset täcker försäkringen även in om dessa saker blir stulna eller förstörda, vilket är trevligt. Sådant som inte ingår i en försäkring av det här slaget är exempelvis båtar och andra motorfordon eller pengar och värdehandlingar.